Tervetuloa lukemaan Tili-Hämeen blogin ensimmäistä merkintää! Tämän blogin tarkoituksena on tuoda esiin ajankohtaisia aiheita taloushallintoon, verotukseen ja ylipäätään pk-yrittäjän arkeen liittyen. Kuivien faktaluetteloiden sijaan yritämme kertoa asioista kuten muutenkin on tapanamme: ihmiseltä ihmiselle. Toivottavasti voimme olla sinulle avuksi myös tämän blogin kautta.

Vuodenvaihde tuo perinteisesti aina tukun lakimuutoksia tullessaan. Tämäkään vuosi ei ole poikkeus, vaikka hallitus onkin vatuloinnut ja iteroinnut päätöksissään kesän ja syksyn mittaan pitkään ja hartaasti. Seuraavassa joitakin poimintoja vuoden vaihteessa voimaan tulevista muutoksista.

Kirjanpitolaki uudistuu

EU on päättänyt keventää yritysten hallinnollista taakkaa ja nyt on vuorossa kirjanpitosäädösten yhtenäistäminen jäsenvaltioissa. EU direktiivin pakottaman Suomikin joutuu uudistamaan kirjanpitolakinsa kokonaan. Ja kyllä, sääntely tosiaan kevenee, vaikkakaan suurimmalla osalla yrityksistä uudistus ei tule oleellisesti vaikuttamaan kirjanpidon tai tilinpäätökseen laatimiseen. Sen sijaan ammatin- ja liikkeenharjoittajilla, jotka myös toiminimiyrittäjinä tunnetaan, muutos on merkittävämpi. Heillä tilinpäätöksen laatimisvelvoitteesta luovutaan kokonaan. Valitettavasti käytännön kirjanpitotyöhön lakimuutos ei heillekään suurta helpotusta tuo, sillä ainakin toistaiseksi verottajaa varten pitää käytännössä tehdä tilinpäätös lähes entiseen tapaan. Kirjanpitolain kokonaisuudistus on meille tilitoimistoihmisille suuri uudistus, jota tässäkin blogissa käydään vielä myöhemmin tarkemmin läpi. Uusi laki ei koske vielä 2015 tilikaudelta tehtäviä tilinpäätöksiä. Malttamattomimmat voivat tutkia asiaa jo nyt tarkemmin vaikka tästä Taloushallintoliiton Markku Ojalan tekstistä.

Verotuksessa muutokset melko vähäisiä

Verolakeihin hallitus ei vielä ole ennättänyt saada kovinkaan suuria muutoksia aikaan. Suuremmat uudistukset nähtäneen aikaisintaan vuoden 2017 alussa. ALV-kannat pysyvät ennallaan eikä yritys- tai osinkoverotus muutu. Ansiotuloverotus kevenee hieman pieni- ja keskituloisilla, kun taas suurituloisista entistä suurempi osa pääsee osoittamaan solidaarisuuttaan, sillä ns. solidaarisuusveron piiriin joutuu vuonna 2016 jo reilun 70 000 €:n vuosituloilla. Pääomatuloverotus kiristyy, kun yli 30 000 €:n pääomatuloista maksetaan ainakin kahtena seuraavana vuonna 34 % veroa. Aika isojakin verovaikutuksia voi sen sijaan olla sillä, että omaisuuden myyntitappiot saa ensi vuoden alusta vähentää muista pääomatuloista. Jos esimerkiksi myy sijoitusasunnon tappiolla, voi tämän tappion vähentää vaikkapa vuokratuloistaan. Muutos koskee kuitenkin vain luonnollisia henkilöitä. Tuloverolain piiriin kuuluvilla yrityksillä vahvistetaan jatkossakin erillinen luovutustappio. Maksuperusteinen ALV on edelleen työn alla, mutta kaikkein pienimpiä yrityksiä koskee ALV-velvollisuuden liikevaihtorajan muutos 10 000 €:oon ja ALV:n alarajahuojennuksen ylärajan nosto 30 000 €:oon.

Suomen Yrittäjät on koonnut vuodenvaihteen veromuutoksista sivuilleen listauksen.

Tapaturmailmoituksilla jatkossa kiire!

Myös vuodelta 1948 ollut tapaturmavakuutuslaki muuttuu. Yrittäjistä entistä useampi kuuluu jatkossa vapaaehtoisen yrittäjän tapaturmavakuutuksen piiriin. Vuoden alusta rajanveto lakisääteisen ja vapaaehtoisen vakuuttamisen välillä menee samalla tavalla kuin yrittäjän eläkevakuutuksessakin (YEL), mikä onkin nykytilannetta selkeämpää. Uuteen lakiin on jostain syystä tuotu myös määräaika tapaturmailmoituksen antamiselle. Ilmoitus pitää jatkossa antaa 10 arkipäivän kuluessa. Tämän tarkoituksena on ehkä ollut jouduttaa vakuutuskorvausten käsittelyä, mutta ainakin alkuvaiheessa muutos satanee vakuutusyhtiöiden laariin, kun korvauksista päästään luistamaan uuden aikarajan ansioista. Lisää uudesta tapaturmavakuutuslaista vaikkapa Pohjolan sivuilta.

Me Tili-Hämeessä kerromme mielellämme lisää, mitä nämä muutokset ja sinun yrityksesi kohdalla merkitsevät!

FacebooktwitterFacebooktwitter